Coaches die nooit verliezen

Coaches die nooit verliezen

Ik ben al weer bijna 35 jaar actief in de sport, de meeste tijd in het volleybal. Dit seizoen als leider van een voetbalelftal. Ik was bijna 18 toen ik, bij toen nog gewoon, Alterno een interne trainerscursus mocht volgen. Ik mocht meelopen met een mini-volleybaltrainer en zo, langzaam aan, steeds een groter deel van de training voorbereiden. Een jaar later coachte ik mijn eerste team en weer een jaar later, ik had inmiddels de ABO cursus, die bestond toen nog, achter de rug, kreeg ik mijn eerste team. De jongens B2, een team met jongens die amper jonger waren dan ik. In de jaren daarna heb ik seniorenteams getraind, jeugdteams getraind maar het leukste vond ik toch wel het trainen van mini-volleybalteams. Ik was van mening dat de jeugdtrainer en de seniorentrainer vaak bezig is met afleren en bijsturen en nog amper toekomt aan het aanleren van nieuwe vaardigheden. Bij de mini’s ben je nog echt aan het aanleren. Je ziet ook de progressie sneller, was mijn indruk.

coachdienooitverliest

Naast het trainen van volleybalteams ben ik ook actief geweest voor het district Veluwe, later de regio Nieuw Gelre van de Nevobo. In eerste instantie als lid van de Distrikts Sectie Jeugd en Techniek, later van de Regio Sectie Ontwikkeling en daarbinnen dan weer als lid van de werkgroep Overige Volleybal Activiteiten. In deze functie was ik verantwoordelijk voor het opzetten van een documentatiecentrum en het organiseren van het Trainingsstageplan. Een korte, gratis, cursus die in zijn vorm op dit moment helaas ter ziele is gegaan. 

Al ruim 15 jaar ben ik dan ook nog redacteur van de Volley Techno, het vakblad voor de Nederlandse en Belgische volleybaltrainer. 

Op dit moment volg ik de Opleiders opleiding van de Nevobo en ben ik als opleider actief. Zo ben ik als leercoach betrokken bij de CMV VT3 cursus, kortweg de CVT3 cursus en verzorg ik, samen met een andere opleider, op dit moment een VT2 cursus te Soest.  Erg leerzaam en leuk om te doen! Het lijkt mij erg leuk om op dit terrein in de toekomst meer activiteiten te ontplooien.

Ben ik de coach die nooit verliest? De kop boven dit artikel suggereert dit wel. Als je het wel beschouwd verlies ik natuurlijk wel eens een wedstrijd. Sterker nog, het komt wel vaker voor. Ik vind het de kunst om zo te coachen dat ik, de spelers, de ouders, de vereniging, altijd met een goed gevoel naar huis gaan. Het is goed, maar het kan altijd beter. Het winnen of verliezen van een wedstrijd is een vrij subjectief gegeven. Misschien heeft mijn team wel waanzinnig goed gespeeld, maar was de tegenstander gewoon beter. Ik probeer steeds de leermomenten boven tafel te krijgen, wat ging er goed, wat nog niet en waar kunnen wij aan werken? Presteren is in mijn ogen je zelf verbeteren.

Uit onderzoeken is vast komen te staan dat kinderen het laten zien van “hun eigen kunstje” belangrijker vinden dat het winnen van de wedstrijd. De kinderen vinden het spelen van het spelletje dus belangrijker dan het winnen van de wedstrijd. Het gaat om het presenteren van de eigen vaardigheid en het verbeteren van de eigen vaardigheid. 

Als je ergens mee begint is het goed om te weten wat je uitgangspunten zijn en waar je naar toe wilt. Als je het vergelijkt met op vakantie gaan, zou je kunnen zeggen dat het goed is om te weten met hoeveel mensen je op vakantie gaat, hoe veel geld te te besteden hebt, hoe je op vakantie wilt gaan en waar je heen wilt gaan. Als je als trainer met een groep aan de slag gaat is het goed om te weten wat de vaardigheden van de individuele spelers zijn. Wat kunnen ze al? Als je weet wat je groep kan, kan je vervolgens doelen stellen die jij en je groep zouden willen gaan behalen. Je kan in dat geval twee soorten doelen stellen, resultaatdoelen en presentatiedoelen. 

Het verdiend aanbeveling om binnen de volleybal opleiding planmatig te trainen. Planmatig trainen is SMART trainen.
Smart trainen, is planmatig trainen. Een coach die nooit verliest, werkt planmatig. Zijn plan is ingebed in het algemeen verenigingsbeleid binnen het daaruit voortkomend technisch verenigingsbeleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: