Sport en Coaching

Sportiviteit en respect, thema’s die eigenlijk nooit van ons netvlies verdwijnen, maar die, op een of andere manier, ontzettend moeilijk zijn op te lossen. Verschillende partijen timmeren aan de weg. Een website als http://www.veiligsportklimaat.nl is meer dan het bezoeken waard. Iedereen heeft natuurlijk ook al de theater voorstelling Positief Coachen bezocht. Voor meer informatie bezoek dan vooral de site: http://www.positiefcoachen.nl

Wat mij iedere keer weer opvalt, of ik nu langs de lijn van een voetbalveld sta, of in een sporthal, ongewenst gedrag steekt iedere keer de kop op, op het moment dat spelers, trainers, ouders langs de lijn, op de tribune sport niet kunnen zien als een product van de lage termijn, van trainen, trainen en nog eens trainen. Als wij sportwedstrijden bekijken als iets van de korte termijn, van nu willen scoren en niet naar de lange termijn kunnen kijken, naar het groeien en steeds beter worden kunnen kijken, dan raken wij gefrustreerd door het niet behalen van die korte termijn doelen en ontstaat ongewenst gedrag.

Het is aan trainers, aan coaches om naar ouders te vertellen wat de lange termijn doelen zijn, waar zij op trainen en wanneer zij denken een bepaald doel te bereiken.
De spelers moeten er wat voor moeten doen. De doelen moeten echter wel haalbaar zijn. Doelen moeten persoonsgebonden zijn, een spelverdeler in het volleybal zou andere doelen kunnen hebben als de mid. Een keeper in het voetbal zal andere dingen moeten leren als de spits. Het moet ook duidelijk zijn wanneer een doel ook behaald is. Doelen zijn nooit een eindstation, na een behaald doel, volgt het volgende. Kinderen leren steeds beter te zijn in hun sport. Als trainers op deze manier werken, worden kinderen ook steeds beter en beter, dan worden ze niet afgerekend op die keer dat het niet goed gaat, dan staan ze telkens weer op en leren ze ook van die momenten.

Een middel om als trainer/coach dit soort zaken met ouders te communiceren is het Teamboek. Een teamboek is een boek, een document, waarin de trainer, de coach, de leider afspraken betreffende het team opschrijven. Dit kunnen algemene afspraken zijn, zoals; hoe meldt jij je af voor een training of een wedstrijd? De afspraken over het vervoer bij uitwedstrijden is ook zo’n algemeen onderwerp. In het Teamboek kunnen ook de technische en tactische doelen beschreven worden. Je zou zelfs in het Teamboek individuele doelen op kunnen nemen. Het is de uitdaging om het Teamboek een levend document te maken. Zo kunnen spelers in het Teamboek het eigen leerproces beschrijven. Aan het Teamboek zou je een logboek kunnen koppelen, waarin spelers bijvoorbeeld aan het eind van elke maand opschrijven wat ze de afgelopen maand hebben geleerd. Naar ouders toe maakt het Teamboek duidelijk dat het proces dat de spelers doormaken weliswaar langs wedstrijden loopt maar dat dit geen doelen op zich zijn, maar dat het leren in die wedstrijden het geen is waar het omgaat. Een speler kan op deze manier een wedstrijd met zijn team verliezen maar wel zijn individuele doelen hebben behaald.

Hieronder treffen jullie een format voor een Teamboek. Het teamboek kan je downloaden en gebruiken als voorbeeld voor je eigen Teamboek:

TEAMBOEK_leeg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: