Recensies

Recensie NBD Biblion

Bovenstaande titel is onlangs aangeboden aan de openbare bibliotheken Hieronder vindt u de recensietekst.  zoals die door  NBD Biblion is gepubliceerd

Sport. niet altijd leuk! / Bert Brinkman – Eerste druk.Soest  Uitgever Boekscout.nl, (2015) 

Pesten blijft een hardnekkig probleem In dit boek wordt speciaal aandacht besteed aan pesten op de “Sportvereniging” De auteur is ruim 25 jaar werkzaam in de GGZ, eerst als verpleegkundige, nu als arbeidsomstandigheden-adviseur en is ruim dertig actief in de sport. Hij heeft diverse teams getraind en gecoacht. was vooral actief in de volleybalbond en was redacteur van een magazine voor trainers.Hoe kom je achter pesten? In de sport speelt de trainer een centrale rol.  Niet altijd  valt pesten op. Op wat voor signalen moet worden gelet? Hoe kun je pesten voorkomen? Komt het voor dan is hier een plan van aanpak, een vijfsporenaanpak uit het onderwijs, vertaald naar een zes stappenplan voor de sport. Of je maakt gebruik van ‘de Roos van Leary’, gebaseerd op de leer van voorspelbare gedragspatronen. Ook teamafspraken met de bond zijn mogelijk. Dun, overzichtelijk boekje met praktische oplossingen om pesten te voorkomen en/of aanwijzingen om er een eind aan te maken Voorzien van tools, literatuurlijst en websites  Voor sportclubs, trainers, gymnastiekleraren en ouders

Recensent: Sytske Breunesse 
NBD Biblion

 

Recensie in de Sport Gericht

Sport – niet altijd leuk!

Een jaar of vijftien geleden schreef hij er al over in Sportge­richt , hij verzorgt workshops  over  het onderwerp  en nu heeft Bert  Brinkman  zijn inzichten over ‘Pesten in de sport’ gebundeld in het boekje Sport – niet altijd leuk!

Brinkman is vooral actief (geweest) in het volleybal: als coach, als opleider en als redacteur van het blad Volley Techno. Ook was hij in de periode 2010-2011 mede-organisator van theater- voorstellingen over Positief Coachen.

Op zijn website https://bertbrinkman.blog/ publi­ceert hij regelmatig nieuwe stukjes over o.a. coachen.

Het boekje over pesten is uitgegeven door uitgeverij Boek­ scout, is 64 pagina’s dik en kost € 1 3,95. Meer informatie is te vinden op de website https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=5946

de redactie


Recensie in de Volley Techno

Zo’n vijf jaar geleden is Bert Brinkman gestopt als redactielid van Volley Techno.

Hij heeft op zeer toegankelijke wijze veel artikelen geschreven, waarbij onderwerpen over jeugd zijn speciale belangstelling hadden . Hoewel hij gestopt is als redacteur, is hij niet gestopt met het schrijven. Bert is vader van drie kinderen , die actief sporten (volleybal, voetbal, etc.) en heeft jarenlang als volleybaltrainer gewerkt en is nu coach bij zijn voetballende zoon. Ook is hij beroepsmatig lang werkzaam geweest als psychiatrisch verpleegkundige. Gelet op deze achtergronden is het niet vreemd dat er een boekje van hem verschenen is met de titel: Sport, niet altijd leuk.

In dit boekje gaat Bert in op groepsprocessen in zijn algemeenheid en het pesten en het voorkomen er van in het bijzonder. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden uit de volleybalwereld koppelt Bert Brinkman hier verschillende theorieën aan. Zo besteedt hij onder andere aandacht aan de Roos van Leary en de Rationele Emotieve Therapie (RET)- theorie.

Helaas is pesten van alle jaren en waarschijnlijk niet uit te bannen .

Bert Brinkman geeft in dit boekje aan hoe en waar het zich kan ontwikkelen en voor doen en dat het vaak buiten het zichtveld van de trainer gebeurt. Welke signalen kan de trainer oppakken om hier alert op te zijn. Daarnaast worden er praktische tips gegeven hoe te reageren als er gepest wordt en welke rol er voor onder meer de trainer weggelegd is. Ook besteedt Bert Brinkman in dit boekje aandacht aan verenigingsbeleid. Hoe zou een vereniging hier beleid van kunnen maken. Het zou goede pr voor de vereniging zijn, maar veel belangrijker: het zal minder slachtoffers tot gevolg hebben .

 

 

 

%d bloggers liken dit: