Pesten in de Sport

Pesten. Iedereen heeft er vast wel een keer mee te maken gehad. Misschien ben je zelf wel gepest? Misschien heb je zelf wel eens iemand gepest? In het onderwijs staat pesten al wel op de agenda. Niet dat dit wel zeggen dat het dan ook opgelost wordt. Toch heeft het onderwijs bij het oplossen van het probleem een voorsprong. Wij kennen de leerplicht. Kinderen kunnen afhaken, maar vroeg of laat zal een school iets moeten doen met het oplossen van het probleem.

Het is een verkeerde voorstelling van de feiten, als je zou denken dat pesten slecht in het onderwijs voor komt. Nee, ook binnen de sport, worden kinderen gepest, haken kinderen af, omdat ze buitengesloten worden.

Wij kennen in Nederland echter geen sportplicht. Misschien is dit wel goed? Dit betekent echter ook dat een kind dat gepest wordt binnen de sportclub, zijn of haar lidmaatschap kan opzeggen, terwijl er daarna voor de club geen enkele stok achter de deur is om daarna iets te doen aan het probleem. Sterker nog, misschien is de club wel erg blij met het afhaken van het betreffende kind? Probleem opgelost? Dit is een waandenkbeeld. Pesten verziekt de sfeer binnen de vereniging en juist omdat er geen sportplicht bestaat, clubs geen stok achter de deur hebben om het probleem op te lossen, maakt dat clubs harder moeten werken aan het structureel werken aan de sfeer, de normen en waarden, binnen de vereniging.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: