Lanterfanteren

Het onderzoek van de KNVB blijkt ook onderwerp van gesprek langs de lijn. In mijn laatste blog schreef ik al over de weerstand die bij sommige trainers zit. Er moet en zal toch ergens geselecteerd worden. Dat wij afstappen van het selecteren bij O9 was prima maar bij O10, waarom niet? Er bleek nog een wereld te winnen.

Ook ouders van kinderen uit selectieteams blijken kanttekeningen te plaatsen bij de mogelijkheid dat elk kind misschien wel talent zou kunnen hebben. Zo sprak ik afgelopen weekend een moeder die van mening was dat het plan van de KNVB geen rekening houdt met inzet.
“Je hebt fanatieke sporters en gezelligheidssporters, zonder daar een oordeel over te willen vellen overigens. Maar de sportbeleving, en dus ook het spelplezier, is bij deze groepen erg verschillend.”

Ik vertelde dat ik echt geloof dat kinderen bij geboorte een eigen karaktertje hebben maar dat de invloed van ouders, de omgeving daarna zeer groot is. Het bijzondere aan bovenstaande stelling vond ik dat kinderen, zo blijkt uit onderzoek, sociale contacten, juist die gezelligheid, enorm belangrijk vinden. Als de sportbeleving, het spelplezier, in deze groepen verschillend is heeft dat ook relaties met het feit dat ook kinderen op enig moment gaan geloven dat ze geen talent hebben. Je moet dan je motivatie ergens anders vandaan halen. Het denken in dergelijke, min of meer vastgeroeste groepen, is echt een voorbeeld van een fixed mindset. Dat laatste leek einde gesprek, maar  het verhaal gaat verder.

“Ik weet echt waar ik het over heb, mijn kinderen behoren tot die fanatieke groep. Ik heb dan ook wat moeite met het breed houden van selecties. Ik ben er helemaal voor dat iedereen dezelfde begeleiding en materiaal en kansen krijgt maar er moet niet een soort taboe komen op een prestatiegerichte instelling.”
“Wie heeft het over een taboe dan?”
“Ook de kinderen die heel graag fanatiek willen sporten en ook enig ‘talent’ tonen moeten in dit verhaal aan hun trekken komen.”

Bovenstaande riep bij mij toch een aantal vragen op, want wat bedoelde ze met brede selecties? Wat zou worden verstaan onder een prestatiegerichte instelling en wat bedoelde ze met de term enig talent? Als wij kijken naar het programma zoals men dat op IJsland kent bestaan er in het geheel geen selecties. Je zou naar een andere indeling moeten kijken. Ook zou je naar de definitie van prestatie moeten kijken. Is presteren gedefinieerd in te leren technische vaardigheden, zoals ook al eerder geopperd of is presteren gekoppeld aan de meer korte termijn resultaat doelen? Met wie kan ik dit seizoen het beste kampioen worden? Is presteren bijvoorbeeld gerelateerd aan fysieke componenten?  Ben je snel? Spring je hoog? Dan de vraag over wat nu verstaan wordt onder een talent? Is iemand talentvol als hij opvalt in de selectie op 6 jarige leeftijd of kijken wij naar de langere termijn? Als wij naar de lange termijn kijken is dan het talent iemand die vanaf zijn 6e de meeste trainingsuren heeft gemaakt, de beste trainers heeft gehad? Of is talent iemand die ondanks veel minder trainingsuren, veel minder goede trainers, de top net niet haalt omdat hij steeds de jongste van de groep is? In deel 2 van de serie over gelijke kansen beschreef ik al dat wat nu een talent is, in de huidige context niets meer is dan een ons zelf gecreëerde realiteit. Al in 1994 ontdekte Dudink en Holsheimer dat er sprake was van scheve verdeling binnen de jeugdelftallen van de eredivisieclubs. Is dan je geboortedatum bepalend voor het label ‘talent’ en zijn de kinderen geboren in het laatste kwartaal van het jaar dan recreanten?

“Het goede aan het plan van de KNVB,” zo vond mijn gesprekspartner, “is dat de kansen gelijker worden en niet al vanaf 7 á 8 jaar de ontwikkeling en aandacht stagneert voor de breedte teams. Want sommige fanatieke sporters worden gezelligheidssporters en andersom!”

Het idee dat haar fanatieke zoon op enig moment een gezelligheidssporter zouden worden, leek welhaast een gruwel. Hier sloeg ze echter wel de spijker op zijn kop. Al eerder gaf ik aan dat bij kinderen, bij jeugd, die gezelligheid niet moet worden onderschat. Ik durf de stelling wel aan dat het fanatisme vooral van de ouders komt. Wekelijks langs de lijn, bij willekeurig welke voetbalclub, voorbeelden in overvloed. Uit het onderzoek van Van Rossum bleek al dat het pedagogisch klimaat dat een trainer weet neer te zetten bepalend is voor het stoppen dan wel doorgaan. Een sportklimaat dat al te zeer gericht is op prestatie leidt tot drop outs.

Mijn gesprekspartner was niet geheel tegen bredere selecties maar zij zou dat dan niet in de totale breedte doen. Ergens moest er toch geselecteerd worden, er moet wel een bepaald ‘niveau’ van sporten ontstaan waar alle kinderen hun ei kwijt kunnen.”Presteren en niveauverschillen moeten geen taboe worden, maar wel in een totaalplaatje bekeken worden: ook op inzet voor de sport en het team. Iemand die zich in een selectieteam 3x per week inzet voor training en nooit een wedstrijd overslaat mag toch wel die extra aandacht en het betere materiaal?”
Over de vraag waarom haar zoon in een selectieteam zat en of een kind dat net afgevallen was, slechts 1x per week mocht trainen maar wel altijd aanwezig was, altijd zijn keiharde best deed, niet veel meer recht had op extra aandacht? Wij kwamen er niet uit. Een vader die ons gesprek had meegekregen reageerde bijna verbolgen.
“Moeten kinderen die in de zomerstop doortrainen daarna dan gewoon met een stelletje flierefluiters samen trainen?”
Hier had ik niets meer aan toe te voegen. Als kinderen in breedteteams flierefluiters zijn dan is er nog een wereld te winnen, aan de andere kant, is de vijver waaruit later gevist kan worden dan echt groot.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 8 december 2018, in Beleid, geboortekwartaaleffect, groei mindset, selecteren, Spelplezier, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: