Het team dat je verdiend

Het is een vrij eenvoudige rekensom. Sjors, 10 jaar oud, wordt geselecteerd voor de O12-1 van zijn vereniging. Dit team traint 3x per week, laten we zeggen, 1 uur. Zijn vriendje Thijs viel helaas af. Al moet ik toegeven, de meningen waren verdeeld. Thijs kwam in O12-2. Dit team trainde 1x per week, 1 uur. Na 5 weken heeft Sjors 15 uur getraind. Thijs heeft op dat moment 5 uur getraind. Na 40 weken, zeg maar  eind van het seizoen, heeft Sjors 120 uur getraind. Thijs heeft opdat moment 40 uur getraind. Thijs viel niet alleen af, hij heeft na 1 seizoen ook direct fors minder trainingsuren gemaakt dan zijn vriendje. Bij de club slagen ze er altijd wel in om voor de selectieteams goed opgeleide trainers, trainers met een trainersdiploma te vinden. Het team van Thijs had bij aanvang van het seizoen géén trainer. De O12-2 moest het de eerste anderhalve maand doen met wisselende trainers. Een aantal keren moesten ze samen trainen met de O12-3. Uiteindelijk bleek een vader van een van de jongens bereid het team te trainen.

Na 1 seizoen is Sjors een beter voetballer geworden, het gaat allemaal wat makkelijker dan aan het begin van het seizoen. Thijs is niet veel beter geworden. De technische commissie was tevreden, de selectietrainingen hadden de juiste teamindelingen opgeleverd. De beste jongens, zo werd geconcludeerd, zaten ook in de selectieteams. Thijs bewees met zijn progressie het gelijk van het systeem.

Gelijke kansen
Aan Arjan Robben wordt de volgende quote toegedicht:

“Als je echt iets wil bereiken gebruik dan alle faciliteiten die tot jouw beschikking staan. Zorg dat je sterker en beter wordt en dat je alles uit jezelf haalt.” 

Als je kijkt naar de gedachtes achter de Groei Mindset dan gaat het er niet zo zeer om dat je fouten maakt, dat je dingen nog niet zo goed kan. Het gaat er niet om dat je valt maar dat je van die fouten leert, dat je na het vallen wel weer op staat, dat je verder gaat. Thijs is talloze keren gevallen, telkens weer opgestaan en verder gegaan maar eerlijk is eerlijk Thijs had niet de faciliteiten die Sjors had.

Ook Thijs had dromen. Samen met Lars ooit in het 1e elftal spelen.  Misschien, maar daar vertelde Thijs nooit iets over, gingen zijn dromen nog wel verder dan het 1e elftal. Of Thijs ooit die droom zou kunnen waarmaken, of Thijs het beste uit zich zelf zou kunnen halen?

Het bijzondere aan selecteren is dat de trainers die selecteren in het geheel niet denken aan dat punt op de horizon en al helemaal niet aan de dromen van een jochie als Thijs. Dat punt op de horizon is veel te ver weg en Thijs? Ach ….

Trainers zijn bezig met de korte termijn. Met welke 15 jongens kan ik het komend seizoen kampioen worden? Die definitie van winnen staat ons aardig in de weg. Trainers hebben geen glazen bol, kunnen niet in de toekomst kijken. Ze beoordelen een kind op het geen hij nu laat zien. Ze nemen zelfs, uitzonderingen daar gelaten, niet eens mee dat iemand ook zenuwachtig kan zijn, last van examenstress zou kunnen hebben. Een kind moet er gewoon staan. Toch?

Uit ervaring weten wij inmiddels dat het gemis aan een glazen bol leidt tot het selecteren van kinderen die geboren zijn in de eerst helft van het jaar, het geboortekwartaaleffect. Als voorbeeld, Arjan Robben is van 23 januari 1984. Al sinds 1994 weten wij dat er in het Nederlands voetbal sprake is van een over vertegenwoordiging van kinderen, van spelers, geboren in de 1e helft van het jaar. In april van dit jaar, dus ruim 24 jaar later, schreef De Gelderlander dat in het Nederlands voetbal  nog steeds sprake was van een oververtegenwoordiging van kinderen die  vroeg jarig zijn. Er was op dat vlak dus nog in het geheel niets veranderd. Hier komt bij dat óók amateurverenigingen al op steeds jongere leeftijd met selectiegroepen werken en in de slipstream de BVO’s steeds jonger gaan selecteren. Dit alles gefaciliteerd door de KNVB.

Steeds meer verenigingen zijn klaar met al die BVO scouts langs de lijn. Schalkhaar liep hierin voorop, maar ook Excelsior ’31 en Dovo hebben zich hierbij aangesloten. In mijn omgeving zie ik nog geen clubs die naast dat ze die scouts niet meer langs de lijn willen ook zelf afstappen van het selecteren van jonge kinderen. De paradox is vaak dat het geen wij BVO’s verwijten, het scouten op jonge leeftijd, vaak zelf nog wel uitvoeren.

“Het is op enig moment wel van belang dat het niveau waar op getraind en gespeeld wordt omhoog moet. D.w.z. dat de echte talenten met elkaar trainen en spelen.”

Aan de wens dat het niveau van trainen en spelen omhoog moet, kan je niets tegen in brengen. Tegen de term ‘de echte talenten’ wel. Want wat zijn die echte talenten? Zijn dat de kinderen geboren in januari, februari of maart? Zijn dat de kinderen die na 4 seizoenen in een selectieteam gezeten te hebben gigantisch veel meer trainingsuren hebben gemaakt dan de kinderen die wij al op hele jonge leeftijd hebben afgeserveerd? De echte talenten zijn een afspiegeling van de door ons zelf gecreëerde werkelijkheid.

De KNVB concludeerde vrij recent dat het huidige opleidingsmodel meer een uitsluitend karakter heeft.  Dit is natuurlijk een understatement. Met het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal doet de KNVB onderzoek naar het creëren van een opleidingsmodel dat meer recht doet aan de complexe voetbalontwikkeling van jeugdspelers. Of de term onderzoek gaat landen in voetballand, ik vraag het mij af. Laat ik echter niet te pessimistisch zijn, het is goed dat er nu aandacht voor is. Het onderzoek is natuurlijk gewoon goed, het is echter slechts een begin. Plezier is belangrijk, maar gelijke kansen, leveren óók een grotere vijver op, waaruit, op latere (!) leeftijd gevist kan worden. Een Win-Win-Win situatie . Dit project doet pas recht aan die term ‘winnaars van de toekomst’.

Sjors heeft inmiddels zijn debuut gemaakt in het 1e. Thijs is gedesillusioneerd afgehaakt, nooit de kans en de faciliteiten gehad om te laten zien wat er in zat. Hij was iets te vaak gevallen.

 

Afbeeldingsresultaat voor uitsluiten

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 24 november 2018, in Beleid, geboortekwartaaleffect, groei mindset, Peakperformance, selecteren, selectietraining, Spelplezier, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: