Week van de scheidsrechter

Deze week is het weer de Week van de Scheidsrechter. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij scheidsrechters in het zonnetje worden gezet. Een week waarin scheidsrechters een bloemetje krijgen, een doos chocolade en clubs op Social Media laten zien dat scheidsrechters  belangrijk zijn. Trainers laten die week, in woord en daad, zien hoe blij ze met scheidsrechters zijn.,

Elke zich zelf respecterende beroepsgroep heeft een dag en soms dus een hele week waarin ze op een voetstuk worden geplaatst. Een moment waarin iedereen zegt dat het zonder hen niet kan, dat zij belangrijk zijn. Zo hebben wij ook een Dag van de Verpleging, erg belangrijk maar ook zo’n dag waarop werkgevers denken, weet je wat, wij trakteren gewoon iedereen. Verpleegkundige weten wel wat delen is. Bij een Veteranendag heb je nog een mooie parade, komt de Koning langs en haal je het NOS journaal.  Als er een beroepsgroep, als ik dit zo mag noemen, is die er wel berooid van af komen zijn het wel de scheidsrechters. Scheidsrechters hebben weliswaar een hele week van aandacht maar zelfs tijdens die week is er weinig goed aan de scheidsrechter.

“Kan jij je vlag niet in nader te bepalen plek stoppen?” kreeg een scheidsrechter te horen, nog geen half uur nadat hij door de voorzitter van de club een gebakje had gekregen.

Wij zijn zo blij met onze scheidsrechters, maar nu even niet. Het geheugen van menig coach of toeschouwer is danig aangetast, zo lijkt het. Het heeft allemaal zo weinig zin, zo’n Week van de Scheidsrechter, als het daarna geen vervolg krijgt. Het heeft wat weg van een heel jaar lang nooit in de kerk te komen maar met Kerst plots vooraan ik de kerk te willen zitten. Dat wij scheidsrechters belangrijk vinden zijn wij vaak erg snel vergeten. Dat scheidsrechters zelf een rol hebben in het ontstaan van incidenten en dat respect niet iets is dat je als vanzelf hebt door het pak dat je draagt beschreef ik in een eerder blog: Risicoscheidsrechters. Toch is dit iets te kort door de bocht, want waarom lukt het ons 1 week per jaar wel, uitzonderingen daar gelaten en de rest van het jaar niet. Van een gebakje naar een vlag op een zekere plek, de tijd vliegt. Heeft het te maken met respect? Vast, het zal er deels mee te maken hebben met het feit dat wij de scheidsrechter gewoon niet respecteren, niet zien zitten als de man die de wedstrijd in goede banen. Te jong, te bekend, te onbekend, het zou van alles kunnen zijn. Toch denk ik dat er nog iets anders speelt en dat is dat de man of vrouw invloed heeft op het verloop van de wedstrijd. De invloed die je als trainer-coach, als toeschouwer veel minder of misschien wel helemaal niet hebt. Als winnen je doel is en dat adagium zit diep in gebakken in het voetbal dan is het wat zuur als er iemand op het veld loopt die dat aardig loopt te verstieren. Het maakt dat vaak in het geheel niet meer uit of de man of vrouw gelijk heeft. Een scheidsrechter mag, in dat licht gezien, ook geen fout maken. Fouten van de scheidsrechter worden niet zelden als fataal beschouwd. Scheidsrechter worden met een bijna onmenselijke opdracht het veld in gestuurd. Dit weten wij eigenlijk maar wat goed want als er een functie is binnen het voetbal die maar wat moeilijk is in te vullen is het die van scheidsrechter. Al die mensen met kritiek op de scheidsrechter passen er wel voor om te laten zien dat zij het beter doen, dat zij een wedstrijd wel tot een goed einde kunnen leiden.

Sport gaat over winnen en verliezen, dat is zeker waar, maar misschien moeten wij dat winnen wat minder belangrijk maken? Laat het los.
De Britten zeggen niet voor niets:  “Sometimes you win, sometimes you lose’ om hiermee het relatieve van winnen te benadrukken. Een betere versie, vind ik, is ‘Sometimes you win, sometimes you learn.’ de nadruk leggen op het leren met in de slipstream het plezier, maak wedstrijden minder beladen en maak van die week van de scheidsrechter wat minder een ritueel dat wij even door moeten.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 13 oktober 2018, in Beleid, Coachen, ongewenst gedrag, Spelplezier, Sport, voetbal, Vrijwilligers en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: