Voor de kerst

“Ik stel voor dat wij beginnen met een rondje langs de velden.”

Zo begon, een aantal jaren geleden, een TC-vergadering. Trainers bij elkaar, een voortgangsoverleg. Een voor een werden de teams doorgenomen. De prestaties van ons B team vielen tegen. Wij hadden maar 1 B team, dus iedereen, talent of niet of je nu kon volleyballen of niet,  je zat in dat team. Het team had veel wedstrijden verloren. Jouke schaamde zich. Hij had de nodige ervaring en zou dit varkentje wel even wassen. Hoewel wij wisten dat het een moeilijk team was, was een 10e plaats wat je noemt een hele slechte seizoensstart. Jouke legde uit dat afgesproken was om iedereen even veel te laten spelen, dus ook Junior. Junior volleybalde nog niet zo heel lang en eerlijk is eerlijk, hij kon er niet veel van. Waar Pim en Tom al een heel aardig jump float beheerste serveerde Junior nog onderhands.

“Gaan jij op deze wijze verder?” wilde Martijn, onze TC voorzitter, weten want anders komt de plaatsing voor de Topklasse in gevaar vrees ik,”
“Nee, ik ga op deze wijze zeker niet verder,” aldus Jouke. Wij gaan vanaf zaterdag met onze sterkste opstelling spelen. Pech voor Junior en geloof mij, hij is voor de Kerst gestopt, daar zorg ik voor! Laat hem lekker gaan schaken of iets dergelijks, daar richt hij minder schade aan.”
“Je snapt dat ik hier normaal gesproken geen voorstander van ben, maar gezien de omstandigheden, snap ik deze stap. Mijn zegen heb je, reageerde Martijn. “Dit hoeft trouwens niet genotuleerd te worden!”

Jouke plaatste zich, met de hakken over de sloot, voor de Topklasse en Junior haakte gedesillusioneerd af.

Trainers willen vaak maar een ding en dat is presteren. Dat staat waarschijnlijk goed op je CV. Om het eigen handelen te rechtvaardigen laten wij iedereen weten dat kinderen dit ook willen en dat sport nu eenmaal om winnen en verliezen gaat. Dat onderzoek laat zien dat kinderen, jeugdigen, er echt andere prioriteiten op na houden, gaat er niet in. Dat vriendjes, gewoon gezellig samen sporten, vaak belangrijker zijn dan het neer zetten van prestaties dat past niet in ons volwassen beeld van sport. Wij hebben het als sportbestuurders, als technisch kader, vaak over jeugd maar praten zelden met hen, laat staan dat wij naar hen luisteren. Wij stellen de prestatie centraal en daarvoor moet alles wijken. Junior haakte teleurgesteld af, weggepest door zijn trainer en dat alles met instemming van de Technische Commissie. Bij kleinere verenigingen zijn de teams veelal heterogeen samengesteld als wij kijken naar het vaardigheidsniveau. Bij de grotere verenigingen is het makkelijker om teams op niveau in te delen, maar gaan wij toch vaak voorbij aan het sociale aspect. Waarom gingen kinderen ook alweer sporten? Wij organiseren vriendjes en vriendinnetjes trainingen om nieuwe kinderen binnen te halen om ze daarna weer net zo hard uit elkaar te halen omdat de een op een bepaald moment kennelijk beter is, beter lijkt te zijn dan de ander.  Die lagere teams hebben ook veelal minder gekwalificeerde trainers waardoor, als er al een onderscheid zou zijn, het onderscheid wel gecreëerd wordt.

Uit recent onderzoek bleek dat basisschoolleerlingen minder bewegingsvaardig zijn dan 10 jaar geleden. Hier zou een uitdaging kunnen liggen voor sportverenigingen. Een lagere bewegingsvaardigheid werkt immers door in de resultaten die verenigingen op termijn neer kunnen zetten. Als wij weten dat het sociale aspect belangrijk is voor kinderen. Als wij weten dat wij als trainers bij al dat vroeg selecteren de plank aardig mis kunnen slaan. Als wij weten dat kinderen in de basisschoolleeftijd minder bewegingsvaardig zijn dan pak weg 10 jaar geleden, waarom zouden wij dan nog met selectieteams werken? Waarom zouden wij er niet voor kiezen om breed op te leiden? Waarom zouden wij vriendjes, sociale contacten, spelplezier niet centraal stellen? Daan Krijnen schreef een lezenswaardig blog over het afvoerputje van de vereniging. Eigenlijk zouden wij dit niet moeten willen.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 10 mei 2018, in Beleid, geboortekwartaaleffect, Groepsproces, Pesten, Psychologie, selecteren, Spelplezier, Sport, Talentontwikkeling, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: