Waar gewerkt wordt vallen spaanders

‘Waar gehakt wordt vallen spaanders’ zei mijn vader vaak. Omgedraaid, als er niet gehakt wordt, vallen er geen spaanders. In ons land zijn wel steeds minder geneigd om fouten te accepteren. De kwaliteit moet hoog, fouten moeten worden vermeden. Al 35 jaar ben ik werkzaam binnen de gezondheidszorg en als er één sector is waar het maken van fouten grote gevolgen kan hebben is het wel deze sector. Het was en misschien wel is, altijd erg moeilijk om het over gemaakte fouten te hebben. Het is moeilijk om over fouten te praten omdat mensen er op afgerekend worden of, op z’n minst, het idee hebben om er op afgerekend te worden. Soms weten mensen ook prima dat zij een fout hebben gemaakt, maar durven dat niet te melden, laat staan dat zij er over kunnen praten. Het is dan ook een hele uitdaging om een cultuur te ontwikkelen waarin het melden van fouten normaal wordt. Een van de basisgedachten achter een veilige meldcultuur is uit te dragen dat je niet afgerekend wordt maar dat je van je fouten kan leren. Door het met elkaar te hebben over waarom het fout is gegaan breng je iemand verder. Dit geldt voor elke zorginstelling maar past ook naadloos op elke sportteam. Door elkaar niet af te rekenen op fouten, maar uit te dragen dat je kan leren van je fouten, breng je iemand verder.

In eerdere blogs benoemde ik al de relatie die er bestaat tussen het leren van nieuwe vaardigheden en de kans op het maken van fouten. Ook ervaren krachten maken fouten. Die verpleegkundige, artsen werkzaam in de gezondheidszorg zijn echt opgeleid, zijn professionele en vaak ook ervaren zorgverleners. Toch maken zij fouten. Vaak niet eens bewust, soms ook omdat zij onderdeel uitmaken van een systeem. Soms omdat het werk een routine is geworden. Binnen de gezondheidszorg doet men veel onderzoek naar het waarom achter de fouten.  Uit de overlevering weet ik van een afdeling waar wel eens ochtend medicatie verkeerd uitgedeeld werd. Een fout van degene die dat tot zijn taak had. Uit onderzoek bleek dat de oorzaak niet zo zeer lag bij degene die deze fout maakte als wel bij de organisatie van het zorgproces dat daaraan vooraf ging. Dit soort procesfouten komen natuurlijk ook in de sport voor. Een volleyballer kan de bal uit slaan, maar als de set-up niet lekker ligt? Als echter de pass dáárvoor al beroerd was? Zie hier de procesfout. Dergelijke fouten komen natuurlijk vaker voor. Een verkeerde communicatie, een speler zegt iets maar wordt door de ander niet begrepen. Ook een simpel gebrek aan kennis van je team, je medewerkers, je medespelers kan leiden tot fouten. Voordat wij iemand afrekenen op zijn of haar fouten zou het goed zijn om te onderzoeken waar de fout door ontstaat. Er zijn maar weinig mensen die bewust de boel verstieren, die bewust iets fout doen. Als de uitdaging is iedereen te laten leren, iedereen een stapje verder te brengen, dan wordt je niet afgerekend op een fout dan zijn fouten onderdeel van het proces om beter te worden.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 21 maart 2018, in groei mindset, Sport, Talentontwikkeling, Trainen, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: