Ieders verslaving

Het PSV stadion wordt rookvrij. Dit is niet het eerste stadion in ons land waar een rookverbod geldt. Ook de Gelredome en de Arena zijn rookvrij, maar dat is niet zo vanuit een visie ingestoken als wel dat voor overdekte accommodatie nu eenmaal andere regels gelden. Het trainingscentrum van PSV wordt nog dit jaar rookvrij. Hierin volgt PSV o.a. ADO want daar geldt op het trainingscentrum al een rookverbod.  De KNVB gaat zich dit seizoen samen met de Hartstichting inzetten voor rookvrije sportcomplexen. Het doel is zo veel mogelijk buitenterreinen van amateurverenigingen rookvrij te maken, zodat kinderen tijdens het sporten niet geconfronteerd worden met roken.

De KNVB heeft zich samen met de hockeybond (KNHB) en het korfbalverbond (KNKV) aangesloten bij de beweging van de Hartstichting. Die roept sportverenigingen al sinds 2015 op om hun sportterrein rookvrij te maken. Veel kinderen zijn lid van een sportvereniging. Alleen al voor voetbal, hockey en korfbal gaat het om 800.000 kinderen tot achttien jaar.

Wij weten dat kinderen vaak op jeugdige leeftijd gaan roken. Wij weten ook dat zien roken doet roken. Een voorbeeld doet volgen. Ik laat goed even weg. Dagelijks gaat het om meer dan honderd kinderen. En hoewel ook een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sport niet samen gaan, wordt er langs de lijn nog veel gerookt. Wij weten ook dat het roken meer dodelijke slachtoffers eist dan alcohol en drugs samen. Eigenlijk is het vreemd dat er bij sportverenigingen anno 2018 nog gerookt wordt.

Nu gun ik iedereen zijn verslaving. Als iemand wil roken, wetende wat de schadelijke gevolgen zijn, vooral doen. Ik vind echter wel dat wij, als volwassenen, een voorbeeldfunctie hebben naar onze jeugd. Wij zouden bij het formuleren van een rookbeleid eigenlijk twee sporen moeten bewandelen, namelijk het begrip voor de rokers, maar tegelijkertijd zouden deze rokers moeten begrijpen dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben voor de jeugd. Ik vind dit rookvrije stadions, als niet rokende Cara patiënt echt fantastisch maar of ik hier nu direct voor zou kiezen, ik weet het niet. Het zou prima een eindresultaat kunnen zijn over de langere termijn en misschien is het PSV stadion wel daarom pas in 2019 rookvrij en niet morgen.

Het lijkt mij wel een uitdaging om hier samen aan te werken. Roken en sport, dat is toch niet echt een ideale combinatie.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 19 januari 2018, in Beleid, Meer dan Voetbal, ongewenst gedrag, Sport, voetbal en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: