Mijn routeplan, doel of middel

Het opleiden van talenten gebeurd niet volgens één rechte lijn. Het is niet zo dat iemand die, met 5 jaar erg goed kan voetballen dan ook, met 18 jaar, in het Nederlands elftal speelt. In dat tussenliggende 13 jaar kan enorm veel gebeuren. Een talent kan tegen een dramatisch slechte trainer aanlopen, waardoor de lol die hij had in een keer op zeep wordt geholpen. Hij zou ook een enorme schop kunnen krijgen waardoor hij dusdanig letsel oploopt, waardoor hij nooit meer op niveau kan voetballen.  Hij zou ook een leuke vriendin tegen het lijf kunnen lopen, die hem wel erg leuk vindt maar dat voetbal echt niet. Kortom, onderweg kan er van alles gebeuren waardoor een talent niet alles er uit kan halen, uit zal halen, wat er in zit.

Als een kind start met zijn of haar sport zijn veel kinderen van ongeveer hetzelfde niveau. De teams zijn niet ingedeeld naar niveau, vriendjes bij vriendjes. Naar mate een kind langer sport, zullen er op een gegeven moment wel selecties gemaakt worden. De beste in het eerste, de iets minder goede spelers daar onder. De piramide wordt smaller. Talenten vallen op, mogelijk worden ze gescout, geselecteerd voor een regionaal selectieteam. De piramide wordt weer smaller. Uit dit selectiegroepje zullen er weer talenten zijn die opvallen, zij zullen misschien in aanmerking komen voor Jeugd Oranje, later Jong Oranje en misschien, heel misschien zullen zij ooit schitteren in het Nederlands team. Naar boven wordt de piramide iedere keer weer smaller. Iedere keer zullen er spelers, speelsters afvallen.

egipt_giza (1)

Bij het beklimmen van die piramide zijn er allerlei redenen waardoor spelers, speelster afvallen, die eigenlijk weinig met de sport te maken hebben. Een ongeluk kan iedereen overkomen en die bullebak van een trainer, hoe vervelend ook, zij komen voor. Bij onderzoek van Jacques van Rossum bleek overigens het pedagogisch leerklimaat dat een trainer weet neer te zetten, de belangrijkste reden voor top- en breedtesporters om te stoppen met hun sport. Helemaal onbelangrijk is dit gegeven dus niet. Toch hebben wij het hier nog steeds niet over de vraag of een speler echt niet goed genoeg is om de top te halen.

Veel verenigingen organiseren aan het eind van het seizoen selectietrainingen. Talenten moeten hier laten zien wat zij in huis hebben. Momentopnames, net zo goed als de rekentoets niet leidt tot rekenen op een hoger niveau leiden selectietrainingen niet tot een hoger niveau in de selectieteams. Zo kan een kind ‘zijn dag niet hebben’ ook kan de trainer een soort blinde vlek hebben en kan er sprake zijn van een HALO effect, “het broertje van, dat moet wel een toptalent zijn”.

Kan het ook zonder selectietrainingen? Jazeker! Net als de rekentoets niet de oplossing is voor beter rekenen, maar beter rekenonderwijs, zijn ook betere trainingen de oplossing voor een hoger niveau in de selectieteams en niet alleen in de selectieteams.

Hoe moet je dan trainen? Beter trainen is niet van wedstrijd naar wedstrijd leven. Net als goed onderwijs gebeurd volgens een goed plan, zal ook beter trainen planmatig moeten gebeuren. Je start aan het begin van het seizoen met te ontdekken wat jouw spelers allemaal beheersen. Waar zijn ze goed in? Wat zijn de individuele kwaliteiten van elke speler? Als je die in kaart hebt gebracht ga je proberen in te schatten wat jij ze in een seizoen zou kunnen leren. Wat zijn de einddoelen? Als je dat weet, kan je de weg van A naar B gaan beschrijven. Je gaat van week tot week beschrijven wat je jouw spelers gaat leren. Je gaat leerroutes beschrijven.

Als dit nu slechts een exercitie zou zijn van een enkele trainer, heeft het ook iets weinig doelgericht. Want wat gebeurd er als de trainer die de groep het seizoen daarna moet gaan trainen, weer van wedstrijd naar wedstrijd gaat werken en er van enige structuur geen sprake meer is?

Je zou als club ook per leeftijdscategorie, per niveau, kunnen beschrijven wat de einddoelen zijn. Als je van elke leeftijdscategorie, van elke niveau, de einddoelen hebt beschreven, zou je kunnen stellen dat je ook de begindoelen hebt beschreven. De einddoelen van het ene team, zijn namelijk de beginsituatie van het volgende. Als vereniging zou je op basis van het beheersen van deze einddoelen kunnen scouten.

Naast de jaarplannen, zou je ook een schema kunnen maken waarin beschreven staat welke teams de zelfde trainingsstof zullen gaan krijgen maar wel in een andere leeftijdscategorie vallen. Zou zouden de spelers uit de C2 dezelfde trainingsstof kunnen krijgen als bijvoorbeeld de B3. Op deze wijze zou je een getrapt schema kunnen maken, waarin beschreven staat waar spelers uit bepaalde teams zouden kunnen meetrainen en zouden kunnen invallen. Hierdoor kunnen spelers al wennen aan een hogere leeftijdscategorie, maar kunnen zij ook meer trainingsuren gaan maken, zonder dat er direct sprake is van een verschil in trainingsstof in combinatie met een hogere leeftijdscategorie.

Nu zou je kunnen stellen dat een dergelijk doorgevoerde exercitie leidt tot vastgeroeste werkwijzen. Je kunt stellen dat een dergelijk omschreven beleid heel beperkend werkt omdat iedereen gaat die tekst gaat bestuderen en daarna één op één op elke situatie gaat toepassen op elke situatie. Niets is echter minder waar. Een beleidsplan is geen doel op zich, maar een middel om ergens te komen. Het kan aan mij liggen, maar als ik op vakantie ga, dan pak ik de kaart om te kijken waar mijn bestemming ligt. Ik pak de TomTom om de route boven tafel te krijgen. De TomTom brengt mij op de plaats van bestemming. Er is echter niemand die mij verbied om niet onderweg een afslag te nemen om even boodschappen te doen of om dat mooie kasteeltje te bezoeken. Er is ook niemand die mij verplicht om de gehele route in een keer te rijden. Als ik dat prettiger vind, dan boek ik onderweg een overnachting en misschien, als het daar erg leuk is, blijf ik wat langer. Een technisch beleidsplan is jouw TomTom, het is je route naar jouw bestemming, het zorgt er voor dat je niet verdwaald en nooit op jouw droombestemming aankomt.

Portugal ANWB route

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 1 november 2015, in Beleid, groei mindset, selecteren, selectietraining, Talentontwikkeling, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: